Tjernobyl

Internationella Barnhjälpen har haft och har ett långvarigt samarbete med Tjernobylbarnens oas och har även sett hur arbetet fungerar på plats. Tjernobylbarnens oas med Ove Claesson som ledare har arbetat i Vitryssland och Ukraina i 21 år, med att hjälpa barn och unga. Fram till nu har 7500 barn fått komma på besök till Sverige. Varje år kommer 6-7 grupper med 36 barn. De får uppleva att bara vara barn, äta gott, ha roligt. Varje grupp kommer till Sävsjö där vi bjuder dem på mat och bad i badhuset, vilket är väldigt uppskattat.

När arbetet startade var det mest cancersjuka barn som fick hjälp, idag är det till största delen barn som har det svårt på olika sätt. Alkoholismen är väldigt utbredd bland familjer i Vitryssland och därför är det stor misär. Organisationen jobbar mycket praktiskt på plats med att bygga soppkök, renovera hus åt familjer, dela ut matpaket och kläder. 

”Varför är inte du min pappa”, denna fråga får Ove ofta. ” Min mamma dog i cancer när jag var 5 år, pappa var inte snäll mot mig och mina syskon”.  En annan flicka säger ”Pappa lämnade familjen och mamma hittade en ny man. Den nya pappan var narkoman och hemmet blev ett enda stort mörker, en dag mördades min lillebror av honom efter ett tag även min mamma. Nu bor jag på barnhem, snälla bli min Pappa!” 

Genom att du är med och ger pengar till internationella barnhjälpen så hjälper du oss att hjälpa dessa barn i Tjernobyl.

Tack för ditt stöd!